Scriitorul Salman Rushdie a fost înjunghiat în gât, pe scenă, New York, SUA
Scriitorul Salman Rushdie a fost înjunghiat în gât la un eveniment din New York, SUA, vineri, chiar în momentul în care se pregătea să țină o conferință. Detaliile despre starea sa și despre atacator sunt puține, dar scump, însă scrierile autorului în vârstă de 75 de ani au dus în trecut la amenințări.
Salman Rushdie, înjunghiat pe scenă
Departamentul de poliție din New York a confirmat incidentul și a precizat că a fost transportat cu un elicopter la un spital din zonă.
Postările de pe rețelele de socializare au arătat oameni care se grăbeau să îl ajute pe scenă la Chautauqua Institution, la aproximativ 90 km de orașul New York. O altă persoană care se afla la interviu a suferit răni minore la cap în urma atacului, a precizat poliția din New York. Unele fotografii arătau sânge pe o placă de pe scenă.
Rushdie a căzut la podea imediat după atac, iar bărbatul a fost imobilizat. Un mic grup de persoane l-a înconjurat pe autor, ținându-l de picioare, probabil pentru a trimite mai mult sânge în piept, a relatat AP.
Sute de persoane din public au oftat la vederea atacului și au fost apoi evacuate.
Rushdie era prezentat înainte de a vorbi când atacatorul a sărit pe scenă. Instituția Chautauqua, situată într-o zonă rurală din New York, este cunoscută pentru seria de conferințe pe timpul verii. Rushdie a mai luat cuvântul acolo.
Scriitorul britanic William Dalrymple, stabilit la Delhi, a fost printre primii care au reacționat, sperând că dl Rushdie nu a fost rănit.
„O zi teribilă pentru literatură, pentru libertatea de exprimare și pentru autorii de pretutindeni. Săracul Salman: mă rog să nu fie rănit și să se recupereze repede”, a scris el pe Twitter.
Autorul a scris o carte controversată
Rushdie, în vârstă de 75 de ani, s-a confruntat cu amenințări în special la sfârșitul anilor 1980 din cauza cărții sale, „Versetele satanice”, care este interzisă în Iran din 1988, deoarece se presupune că ar fi blasfemiatoare la adresa islamului.
A existat, de asemenea, o recompensă pe capul său din partea liderului suprem iranian, deși, în 1998, guvernul iranian a declarat că nu a încercat să aplice acea „fatwa” sau edict. Nu a fost clar dacă atacul are legătură cu acest lucru.
După controversa legată de cea de-a patra sa carte, The Satanic Verses (1988), a rămas departe de ochii publicului. Dar, în ciuda amenințărilor, a produs mai multe romane de-a lungul anilor 1990.